keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Amerikkalainen omenapiirakka

Amerikkalaisessa omenapiirakassa yhdistyvät rapea kuori, mausteinen täyte ja raikas omenan maku. Piirakka on parhaimmillaan vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. 


Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria
1/4 tl suolaa
150 g voita
1/2 dl vettä

Täyte:

1 kg omenoita
1 1/2 dl ruokokidesokeria/fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 tl jauhettua kardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
2,5 tl sitruunamehua
3/4 dl perunajauhoja

Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeria kulhossa ja paloittele voi joukkoon. Nypi seos tasaiseksi ja sekoita joukkoon vielä vesi. Laita taikina jääkaappiin jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi. Pese omenat hyvin ja poista omenakodat. Ei tarvitse kuoria omenoita. Leikkaa lohkoiksi ja halkaise ne kahtia. Sekoita omenoiden joukkoon ruokokidesokeri(fariinisokeri)- ja vaniljasokeri, kaneli,  kardemumma, perunajauhot ja sitruunamehu. 

Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 26 cm) ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta pohja. Nosta kaulittu taikina piirakkavuuan pohjalle ja leikkaa reunan ylimenevä osa pois. Kauli toinen osa taikinasta ja leikkaa suiroja tai jätä levyksi johon teet kuvioita. Paista 200 asteessa n. 55 minuuttia ja laita paiston loppuvaiheessa folio suojaamaan piirakan pintaa.

Tarjoa piirakka vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Parhaimmillaan kylmänä, mutta maistuu kyllä kylmänäkin. :)




2 kommenttia:

  1. Kardemumma käy hyvin omenan kanssa yhteen. Teen ehdottomasti toistekin tätä. 😊👍

    VastaaPoista